CURRENT AFFAIRS JUNE 2019 - Study95

Current Affairs June Month :


June 2019 Current affairs
Current Affairs June 2019



Q1. Who has become the new Home Minister of India ?
a) Rajnath Singh
b) S Jaishankar
c) Amit Shah
d) Sushma swaraj
Ans. c) Amit Shah.

Q2. Who has been appointed as the Finance Minister of India ?
a) Nirmala Sitharaman
b) Smriti Irani
c) Arun Jaitley
d) None of these
Ans. a) Nirmala Sitharaman.

Q3. Ministries of water Resources and Drinking water and Sanitation will be merged in a new _______ Ministery.
a) Jal Kiran
b) Jal Shakti
c) Jal Chav
d) Jal Pravah
Ans. b) Jal Shakti.

Q4. When is World Milk day observed ?
a) 1 June
b) 30 May
c) 31 May
d) 2 June
Ans. a) 1 June.

Q5. When is Telangana formation day celebrated ?
a) 1 June
b) 2 June
c) 3 June
d) 4 June
Ans. b) 2 June.


Q6. ________ Chief Minister announced free travel for women in Public transport to improve safety and accessibility:
a) Haryana
b) Telangana
c) Delhi
d) Uttrakhand
Ans. c) Delhi

Q7. What is the rank of the Indian football team in the FIFA rankings issued in June 2019 ?
a) 96
b) 104
c) 101
d) 107
Ans. c) 101

Q8.The Chief minister of which state has launched the state transport corporation Chalo app in june 2019 ?
a) Assam
b) Manipur
c) Sikkim
d) Nagaland
Ans. a) Assam.

Q9. Cricket Australia Signed a multi year contract with which company ?
a) IBM
b) Samsung
c) Wipro
d) HCL
Ans. d) HCL

Q10. Who has been appointed as the brand Ambassador of Hero Motocorp ?
a) Lionel Messi
b) Neymar
c) Zlatan Ibrahimovic
d) Yerry mina
Ans. d) Yerry Mina.

Q11. How many railway stations have been developed under the Adarsh Station Scheme (ASS) ?
a) 1253
b) 1103
c) 1200
d) 2010
Ans. b) 1103

Q12. The G-20 Summit will be held in from June 27-29 , 2019 ?
a) Russia
b) China
c) USA
d) Japan
Ans. d) Japan.

 Q13. Where are the new Headquarters of the International Olympic Committee (IOC) situated ?
a) Germany
b) Norway
c) Greece
d) Switzerland
Ans. d) Switzerland.

Q14. The International Olympic Day is observed every year on __________:
a) 23 June
b) 25 June
c) 24 June
d) 22 June
Ans. a) 23 June.

Q15. Who among the following is coming out with his autobiography , Lessons Life Taught Me Unknowingly ?
a) Anil Kapoor
b) Paresh Rawal
c) Anupam Kher
d) Amitabh Bachan
Ans. c) Anupam Kher.


 Q16. Who was appointed as the Director General of the Indian Coast Guard in June 2019 ?
a) Rajendra Singh
b) Krishnaswamy Natarajan
c) Rajendra Singh Rathore
d) Rajveer Singh
Ans. b) Krishnaswamy Natarajan.

Q17. Which of the following released the 2nd edition of
‘Healthy States , Progressive India report in New Delhi in June 2019 ?
a) WHO
b) Niti Aayog
c) Oxfam International
d) UN
Ans. b) Niti Aayog.

Q18. Who amongst these resigned as RBI’s deputy Governor ?
a) Mahesh Kumar Jain
b) Shaktikanta Das
c) Viral Acharya
d) Urjit Patel
Ans. c) Viral Acharya.

 Q19. When is the International Yoga Day celebrated ?
a) 18 June
b) 20 June
c) 19 June
d) 21 June
Ans. d)  21 June.

Q20. Where will the Asian Junior Badminton Championship 2019 be held ?
a) India
b) Malaysia
c) China
d) Japan
Ans. c) China.

Q21. Which of the following has become the first state
In Australia to enact Euthanasia Laws ?
a) Queensland
b) Victoria
c) New South Wales
d) South Australia
Ans. b) Victoria

 Q22. Justice RS Chauhan has been appointed as the Chief Justice of Which high Court in June 2019 ?
a) Himachal Pradesh
b) Telangana
c) Uttrakhand
d) Delhi
Ans. b) Telangana.

Q23. Which State has made it mandatory for trekkers to carry a GPS device to tackle any exigency ?
a) Jammu and Kashmir
b) Sikkim
c) Uttrakhand
d) Himachal Pradesh
Ans. d) Himachal Pradesh.

Q24. What is the rank of Mark Zucerberg on the list of top Chief Executive officers (CEOs) in the US 2019 ?
a) 22
b) 55
c) 35
d) 61
Ans. b) 55

 Q25. What is the Name of the Lander meant for India’s 2nd lunar mission Chandrayaan-2 ?
a) Shaurya
b) Veer
c) Vikram
d) Virat
Ans. c) Vikram.


Q26. Which state will soon launch the Chief Minister’s Employment Generation Programme for Micro , small and medium Enterprises ( MSMEs) ?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Goa
d) Haryana
Ans. b) Maharashtra.

Q27. When is the Goa Revolution Day celebrated ?
a) 16 June
b) 18 June
c) 17 June
d) 19 June
Ans. b) 18 June.

 Q28. Who has created a new world record for maximum sixes in ODI innings in June 2019 ?
a) Rohit Sharma
b) David Warner
c) Ross Taylor
d) Eion Morgan
Ans. d) Eion Morgan.

Q29. A record _________ people climbed Everest in May 2019 capping a deadly traffic clogged season.
a) 665
b) 885
c) 735
d) 925
Ans. b) 885

Q30. In Golf , Who won the 119th US open in June 2019 ?
a) Garry Woodland
b) Mark Leishman
c) Kevin Kisner
d) Brook Koepka
Ans. Garry Woodland.

Q31. Which state bagged the top slot in the 2nd edition of the US Green Building Councilis (USGBC ) list ?
a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Telangana
Ans. b) Maharashtra.

Q32. In Which state will the Vedanta’s first Pilot floating solar plant be completed ?
a) Madhya Pradesh
b) Rajasthan
c) Bihar
d) Gujarat
Ans. b) Rajasthan.

Q33. Who will be the new speaker of the Lok Sabha ?
a) Dushyat Singh
b) Subash Chandra Baheria
c) Om Birla
d) C.P. Joshi
Ans. c) Om Birla.

 Q34. Who has been appointed as the BJP working President in June 2019 ?
a) Bhupender Yadav
b) J.P Nadda
c) Anurag Thakur
d) Narendra Singh Tomar
Ans.b) J.P Nadda.

Q35. Who won Femina Miss India world 2019 Title ?
a) Suman Rao
b) Sagrika Pal
c) Shagun Bhalla
d) Shivani Jadhav
Ans. a) Suman Rao.


Q36. Which of the following has launched the ‘My Protection Quotient ‘ tool (My PQ) in June 2019 ?
a) ICICI Prudential Life Insurance
b) HDFC Life
c) Max Life Insurance Co. Ltd.
d) Tata AIA Life
Ans. c) Max Life Insurance Co. Ltd.

Q37. Who has been appointed as Truecaller’s Managing Director for India ?
a) Arun Sarin
b) Bhavish Agarwal
c) Sandeep Patil
d) Abhishek
Ans. c) Sandeep Patil.

Q38. World Environment Day is observed on Which day ?
a) 1 June
b) 5 June
c) 3 June
d) 2 June
Ans. b) 5 June.

Q39. Which country will host the 2023 Asian Cup Football ?
a) Japan
b) Vietnam
c) South Korea
d) China
Ans. d) China.

 Q40. Who has been appointed as the leader of rajya sabha in June 2019 ?
a) Narendra Singh Tomar
b) Sudarshan Bhagat
c) Rao Inderjit Singh
d) Thawarchand Gehlot
Ans. d) Thawarchand Gehlot.

Q41. Which of the following countries has signed an MOU with the Ministery of Railways , India in 2019 ?
a) Russia
b) UAE
c) Iraq
d) Pakistan
Ans. a) Russia

Q42. Where has the 8th edition of the FIFA Women’s World Cup begun in June 2019 ?
a) France
b) Germany
c) Poland
d) Portugal
Ans. a) France.

 Q43. PM Narendra Modi reached ______ to attend the G20 Summit which will be held in june 2019 ?
a) Osaka
b) Hiroshima
c) Kobe
d) Kyoto
Ans. a) Osaka.

Q44. Where was the BIMSTEC  ( Bengal Intiative For Multi-Sectoral technical and Economic Cooperation)Day celebrated on 25 June 2019 ?
a) New delhi
b) Dhaka
c) Kathmandu
d) Naypyidaw
Ans. Dhaka.

Q45. When is the International MSME Day observed ?
a) 25 June
b) 26 June
c) 27 june  
d) 28 June     
Ans. c) 27 June.


 Q46. Who is the Chief Executive Officer of niti Aayog ?
a) Om Prakash
b) Ajit Seth
c) Rajiv Kumar
d) Amitabh Kant
Ans. d) Amitabh Kant.

Q47. As per the ‘Traffic Index- 2018’ , which city was ranked first with a congestion level of 65% ?
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) Pune
Ans. b) Mumbai.

Q48. Which of the following countries has signed an MOU with the Ministery of Railways , India in 2019 ?
a) Russia
b) UAE
c) Sri Lanka
d) Iraq
Ans. a) Russia.

Q49. Which country conferred PM Narendra Modi with its highest award ‘ Nishan Izziddin ‘ ?
a) Bhutan
b) Maldives
c) Israel
d) Iraq
Ans. b) Maldives.

Q50. In Which country will India build a cricket stadium ?
a) Bhutan
b) Maldives
c) Nepal
d) Bangladesh
Ans. b) Maldives.

   

Like Our Facebook Page Study95

Post a comment

0 Comments