Modern Indian History General Knowledge Questions-Study95

Modern History General Knowledge Questions:


Modern Indian History Gk Questions
Modern Indian History Gk Questions

PART-2

Q50. The second Battle of Panipat was fought  in :

Ans. In 1556.

Q51. The Vande Matram was first sung at the session of the Indian National Congress in :

Ans. 1896.

Q52. The city of Agra was founded in 1504 by:

Ans. Sikander lodi.                           

Q53. Which Mughal Emperor is also known as “ Alamgir ”:

Ans. Aurangzeb.

Q54. Who was the founder of Lodi dynasty in India:

Ans. Bahlol Lodhi.

Q55. The Red fort was built by:

Ans. Shahjhan.

Q56. Tipu Sultan was the ruler of :

Ans. Mysore.

Q57. The Title  “ Punjab Kesari” was  given to :

Ans. Lala Lajpat Rai.

Q58. The first Indian selected for Indian Civil Service was:

Ans. Satyendra Nath Tagore. 

Q59. Who built Jodhpur fort ?

Ans. Rao Jodha.

Q60. Who founded the Republican Party of India ?                                      

Ans. Dr. B.R. Ambedkar.           

Q61.Who propounded the idea of Basic Education :

Ans. Mahatma Gandhi.

Q62. Who was the first defence minister of India ?

Ans. Sardar Baldev Singh.

Q63.Who has served maximum time as the Prime Minister of India ?

Ans. Jawaharlal Nehru.

Q64. Noor Jahan was the wife of which Mughal Emperor ?

Ans. Jahangir.

Q65. The people of Indus  Valley civilization worshipped ?

Ans. Pashupati.                        

Q66. Who introduced gold coins for the first time in India ?

Ans. Indo- Greeks.

Q67. Which University was founded by the Gupta Ruler ?

Ans. Nalanda University.

Q68. The famous book  ‘ Anandmath ‘ was written by :

Ans. Bankim Chandra Chatterjee.

Q69. Who was the first woman speaker of the lok sabha ?

Ans. Meira Kumar. 



 Q70. Ajanta caves are located in the state of:
Ans. Maharashtra.

Q71. The word “ India “ derives name from :

Ans. The River Indus.

 Q72. The first to start a joint stock company to trade with India were the :

Ans. Dutch.

Q73. The capital of  the Kingdom of Maharaja Ranjit Singh was :

Ans. Lahore.

Q74. Sea- Route to India  was discovered by:

Ans. Vasco-Da-Gama.

Q75. Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?

Ans. Badruddin Taiyabji.

Q76. The first Ruler of Pala Dynasty was:

Ans. Gopala.

Q77. Todarmal was the famous revenue minister of which Mughal Emperor ?

Ans. Akbar.

Q78. When was ‘ Project Tiger ‘ launched in India ?

Ans. 1972.

Q79.  The battle of plassey was fought in year :

Ans. 1757.

Q80. Panchatantra had been written by:

Ans.Vishnu Sharma.

Q81. The Upanishadas are the ______:

Ans. Source of Hindu Philosophy.

Q82. ‘ Indian Army day ‘ comes on :

Ans. 15 January. 

 Q83. ‘ Indian air Force ’ day comes on :

Ans. 8 October.

Q84. The Language in which Buddha Preached :

Ans. Pali.

Q85. Ashoka was a king of Which dynasty:

Ans. Mourya.

Q86. Which Script was used in Ashoka’s inscripitions ?

Ans. Brahmi.

Q87. The city of vijayanagar is known as:

Ans. Hampi.

Q88. Who was the 1st  Indian Governor General of Independent India ?

Ans. C. Rajgopalachari. 

Q89.What was ‘ Komagata Maru ‘  ?

Ans. A Ship.

Q90. Who passed the Indian Universities Act ?

Ans. Lord Curzon.

Q91. Who was known as the father of Indian Railways ?

Ans. Lord Dalhousie.

Q92. Who discovered North Pole ?

Ans. Robert Peary.

Q93. What was the ultimate goal of Mahatma Gandhi’s Salt Satyagraha ?

Ans. ‘ Purna Swaraj ‘ for India.

Q94. The strategy of ‘ Divide and Rule ‘ was adopted by :

Ans. Lord Curzon.

Q95. What was the main feature of Harappa Civilisation ?

Ans. Town Planning.

Q96.  Who is popularly known as the Nightingale of India ?

Ans. Sarojini Naidu.

Q97. Balban was related to which dynasty ?

Ans. Mamluk Dynasty.

Q98. The Governor- General who abolished the practice of sati , was:

Ans. William Bentick.

Q99. Who was the leader of the Bardolli Satyagraha ?

Ans. Sardar Vallabh Bhai Patel.

Q100.  Sarkaria Commission was concerned with :

Ans. Centre –State relations.
  






Post a Comment

0 Comments