Pspcl Clerk Exam Computer Gk Questions - Study95

PSPCL CLERK EXAM COMPUTER GK QUESTIONS:

Pspcl Clerk Exam Gk
Pspcl Clerk Exam Computer Gk Questions 


Computer Gk is important part of Pspcl Clerk Exam. Some of the Importnt Questions for Pspcl Clerk Exam:



1. What type of Keys are 'Ctrl' and 'Shift' ?
a. Adjustmant
b. Function
c. Modifier
d. None of these
Ans. (c) Modifier

2. Arranging of data in a logical sequence is known as:
a. Classifying
b. Searching
c. Database
d. Sorting
Ans. (d) Sorting

3. The Father of Computer is:
a. Oliver Twist
b. Charles Babbage
c. Charles Dickens
d. Love lice
Ans. (b) Charles Babbage

4. The technology used in the electronic printer is called:
a. Micro Array
b. Micro Technology
c. Micro Millimetric
d. Micro encapsulation
Ans. (d) Micro encapsulation

5. The process of dividing the disk into tracks and sectors is Known as:
a. Tracking
b. Crashing
c. Formatting
d. Alotting
Ans. (c) Formatting


6. Microsoft Office is an Example of:
a. Open Source software
b. Closed Source software
c. Horizontal Market software
d. Vertical Market software
Ans. (a) Open Source Software

Q7. MS-word is an Example of:
a. An Operating System
b. Application software
c. A processing device
d. An input device
Ans. (b) Application software

Q8. The first computer was programmed using:
a. Assembaly Software
b. Source Code
c. Spaghetti Code
d. Machine Language
Ans. (d) Machine Language

9. Which Key is used in combination with another key to perform specific task ?
a. Function
b. Arrow
c. Spacebar
d. Control
Ans. (d) Control

10. Microprocessor was introduced in Which generation of computer:
a. Second generation
b. Third generation
c. Fourth generation
d. All of the above
Ans. (c) Fourth generation


11. GUI stands for:
a. Graph User Interface
b. Graphical User Interface
c. Graphical Universal Interface
d. Graphical Unique Interface
Ans. (b) Graphical User Interface

12. The 0 and 1 in the binary numbering system are called binary digits or:
a. Bytes
b. Decibel bytes
c. Kilobytes
d. Bits
Ans. (d) Bits

13. The processor which performs Arithmetical and logical operations is called:
a. Control
b. Register
c. ALU
d. Cache Memory
Ans. (c) ALU  - Arithmetic logic Unit

14. Which network protocol is used to send Email:
a. FTP
b. PoP3
c. SSH
d. SMTP
Ans. (d) SMTP - Simple Mail Transfer Protocol

15. A list of instructions used by a computer is called:
a. Text
b. Program
c. CPU
d. Output
Ans. (b) Program


16. The process of putting data into a storage location is called:
a. Pending
b. Writing
c. Controllig
d. Hand Shaking
Ans. (b) Writing

17. One MB is equal to:
a. 1024 Byte
b. 1024 KB
c. 1024 GB
d. 1000 GB
Ans. (b) 1024 KB

18. IC-chips for computer are Usually made of:
a. Silicon
b. Lead
c. Chromium
d. Gold
Ans. (a) Silicon

19. C-Language is a:
a. Low Level Language
b. Machine Level Language
c. High Level Language
d. Assembaly Level Language
Ans. (c) High Level Language

20. Which of the following is not a hardware:
a. Processor Chip
b. Mouse
c. Printer
d. Java
Ans. (d) Java

21. 1024 bytes equals to:
a. 1 TB
b. 1 GB
c. 1 MB
d. 1 KB
Ans. (d) 1 KB

22. How much data does a standard floppy disk hold:
a. 512 KB
b. 1.44 MB
c. 20 MB
d. 1 GB
Ans. (b) 1.44 MB

23. In MS-Exel _______ provide a visual Representation of the values in a worksheet:
a. Charts
b. Formulas
c. Templates
d. Views
Ans. (A) Charts

24. In MS-Word multiple words lines or paragraphs can be selected by using ______ Key .
a. Shift
b. Function F5
c. Alt
d. Ctrl
Ans. (c) Alt

25. The Unit MIPS is used to measure the speed of a:
a. Disk Drive
b. Processor
c. Tape Drive
d. None of these
Ans. (b) Processor

26. _________ cells involves creating a single cells by combining two or more selected cells.
a. Formatting
b. Merging
c. Embedding
d. Splitting
Ans. (b) Merging

27. A programmer that converts a high level language source file into a machine language file is called a ________ :
a. Translator
b. Assembeler
c. Compiler
d. Linker
Ans. (c) Compiler

28. A chart placed in a work sheet is called __________ :
a. Formatting Chart
b. Embedded Chart
c. Hanging Chart
d. None of these
Ans. (b) Embedded Chart

29. In Which chart , only one data series can be plotted ?
a. Pie
b. Line
c. Bar
d. Coloumn
Ans. (a) Pie

30. In a spread sheet , the point at which a coloumn and a row intersect is called a:
a. Container
b. box
c. grid
d. cell
Ans. (c) cell


31. Programs or a set of electronic instructions that tell a computer what to do:
a. Menu
b. Moniter
c. Hardware
d. Software
Ans. (d) Software

32. A half byte is known as:
a. data
b. bit
c. half byte
d. Nibble
Ans. (d) Nibble

33. Which of the following is a language translation software ?
a. Loader
b. Linker
c. Assembler
d. Compiler
Ans. (c) Assembler

34. To insert a new slide in a presentation , process ___________.
a. Ctrl+N
b. Ctrl+M
c. Ctrl+S
d. Ctrl+O
Ans. (b) Ctrl+M

35. Junk e-mail is also called:
a. Spoof
b. Crap
c. spool
d. spam
Ans. (d) spam

36. An error in a computer program is called:
a. Crash
b. Power Failure
c. Bug
d. Virus
Ans. (c) Bug







Post a comment

0 Comments