Punjab History and Culture Objective Questions Pdf - Study95

 Punjab History and Culture Objective Questions Pdf :

Hello Aspirants , If you preparing for Punjab Govt. Exam, then you should have knowledge of Punjab History and Culture. So, some the questions we provide for you. Punjab History and Culture Objective Questions. you can download pdf from below. General Knowledge on Punjabi Culture.

Punjab History and Culture Objective Questions


Folk Dance of Punjab. Punjabi Culture Traditions. Punjabi Wedding Traditions. History GK Questions Punjab. Punjabi Culture related General Knowledge Questions.

 

Q1. ‘ Jhummar ’ and ‘ Sammi ’ are performed by :

Ans. Both are common to Men and Women.

 

Q2. ‘ Luddi ’ is a dance performed :

Ans. To celebrate Victory.

 

Q3. The day-session of Trinjan is :

Ans. Chiri Chirunga.

 

Q4. The Spinning of Wheel by Women sitting under tree is called :

Ans. Trinjan.

 

Q5. During Marriage , which song is sung at bridegroom’s place ?

Ans. Ghorian.

 


Q6. When the maariage party arrives at the bride’s place , which song is sung ?

Ans. Sithanian.

 

Q7. During marriage , which song is sung at the bride’s place ?

Ans. Suhaag.

 

Q8. Which song is sung when lady come from their husband’s house to attend the marriage of their brother ?

Ans. Sohile.

 

Q9. Jarag Fair is held in the month of :

Ans. Chetah.

 

Q10. Jarag Fair is held in the honour of :

Ans. Goddess Seetla.

 


Q11. Jarag Fair is also Known as :

Ans. Baheria Fair.

 

Q12. Which dish is prepared during Jarag Fair as an offering to Goddess Seetla ?

Ans. Sweet Gurgulas.

 

Q13. Which Song is associated with the birth of baby ?

Ans. Haria.

 

Q14. Sheikh Farid fair held at :

Ans. Faridkot.

 

Q15. ‘ Mela Gadhri Babeyan da ’ held at :

Ans. Desh Bhagat Yadgar Hall , Jalandhar.


Punjab Heritage and Culture GK Questions 


Q16. ‘ Kisan Mela ’ is held at :

Ans. Punjab Agricultural University (PAU) Ludhiana.

 

Q17. ‘ Shaheedi Jorr Mela ’ held at :

Ans. Fatehgarh sahib.

 

Q18. ‘ Harbhallab Sangeet Sammelan ’ is held at :

Ans. On the banks of Devi Talab Mandir , Jalandhar.

 

Q19. The Word ‘ Jindua ’ means :

Ans. Love of My Life.

 

Q20. Literal meaning of ‘ Kato ’ is :

Ans. Squirrel

 



Q21. ‘ Kato ’ is a symbol of :

Ans. Happiness.

 

Q22. Jarag Fair is held at :

Ans. Ludhiana.

 

Q23. Chappar Fair is held at :

Ans. Ludhiana.

 

Q24. Roshni Fair is held in the month of :

Ans. Phagan.

 

Q25. Roshni fair is organized in the honour of :

Ans. Abdul Kader Jalani.

 



Q26. ‘ Takhti ’ is a men ornament worn in :

Ans. Neck.

 

Q27. ‘ Birbali ’ is a men ornament in :

Ans. Ear.

 

Q28. ‘ Murkhi ’ is a men ornament worn in :

Ans. Ears.

 

Q29. ‘ Gokru ’ is a men ornament worn in :

Ans. Wrist.


Q30.  ‘ Banka ’ is a women ornament worn in :

Ans. Wrist.

 

Punjabi Culture GK Questions


Q31. ‘ Guluband ’ is a women ornament worn in :

Ans. Neck.

 

Q32. ‘ Hauldil ’ is a women ornament worn in :

Ans. Neck.

 

Q33. ‘ Kandi ’ is a women ornament worn in :

Ans. Neck.

 

Q34. ‘ Kutabildar ’ is a men ornament worn in :

Ans. Head.

 

Q35. ‘ Chandarmah ’ is a men ornament worn in :

Ans. Neck.

 

History :

 

 Miri Piri

Miri Piri was highlighted by the Sixth Guru , Guru Hargobind Ji. One to Symbolize the concept of temporal authority and second to symbolize the concept of spiritual authority.

 

Battle of Bhangani

The Battle of Bhangani was fought between Guru Gobind Singh’s army and Bhim Chand of Bilaspur on 18 March 1686 , at Bhangani near Paonta Sahib.

 


Q1. Nakkayi Misl was founded by :

Ans. Hira Singh.

 

Q2. Ramgarhia Misl was founded by :

Ans. Nand Singh.

 


Q3. Maharaja Ranjit Singh belonged to which Misl ?

Ans. Sukerchakia.

 

Q4. City of Anandpur Sahib was founded by :

Ans. Guru Tegh Bahadur Sahib ji.

 

Q5. Battle of Nirmoh was fought in :

Ans. 1701.


Q6. Tarn Taran city was established by :

Ans. Guru Arjun Dev Ji.

 


Q7. ‘Miri’ and ‘Piri’ signifies :

Ans. Temporal and Spiritual.

 

Q8. Battle of Ferozeshehar was fought in :

Ans. 1845.


Read These 👇

Dictionary in Punjabi


Attempt Quiz :

1. Jarag Fair is held at :
A. Faridkot
B. Jalandhar
C. Ludhiana
D. None of these 

... Answer is C)
Ludhiana



2. Roshni Fair is held in the month of :
A. Chetah
B. Phagan
C. Baisakh
D. Haad 
... Answer is B)
Phagan



3. During marriage , which song is sung at the bride’s place :
A. Suhaag
B. Ghodian
C. Sithnian
D. None of these 
... Answer is A)
Suhaag



You can check other Parts related to this. You can ask your question in comment box. Stay connected with us for Monthly Current Affairs. Punjab Heritage and Culture GK Questions. Punjab History General Knowledge Questions. Festivals celebrated in Punjab. 

Post a Comment

0 Comments