Current Affairs for Class 6 - Study95

 Current Affairs for Class 6  :

One Linear Current Affairs for Upcoming Exams. Current Affairs for Class 6 .  Monthly Updated Current Affairs 2020. Important Appointments , Ranks of Various Indexes. Current Affairs for Class 8 . Current Affairs for Class 7.

Current Affairs for Class 8

Current Affairs 2020

1.    In November 2020 , Hindustan Petroleum Corporation Ltd. Has launched ‘ Power 99’ in which state ?

Ans. Tamil Nadu.

 

2.   In November 2020, Government has approved how many projects under the Scheme for Integrated Cold  chain and Value Addition ?

Ans. 21.

 

3.   Who is the author of the novel ‘Rasaathi: The Other Side of a Transgender ‘ ?

Ans. Sasindran Kallinkeel.

 

4.  Who has appointed as a new patron of Marylebone Cricket Club (MCC) Foundation in November 2020 ?

Ans. Michael Holding.

 

5.   In June 2020, Mukesh Kumar has been appointed as Director General Police of which state ?

Ans. Goa.

 

6.  The Karnataka government has decided to observe which day as ‘ Mask Day ’ ?

Ans. 18 June.

 

7.   Who has been named the recipient of the 2020 World Food Prize ?

Ans. Rattan Lal.

 

8.  In November 2020, a 24-hour help desk for women has been set up at which of the following airports ?

Ans. Hyderabad International Airport.

 

9.  Which of the following won the Indian Premier League title in November 2020 ?

Ans. Mumbai Indians.

 

10.  Who has launched the ‘COVID BEP ’ app in June 2020 ?

Ans. Jitendra Singh.

 

1111. Who won the IPL 2020 Orange Cap ?

Ans. KL Rahul.

 

12. The Governor of which state released the book ‘ Majhi Bhint ’ (My Wall) authored by Rajendra Darda at Raj Bhavan ?

Ans. Maharashtra.

 

13. The Second World Health Expo has been organized in which city from November 2020 ?

Ans. Wuhan.


14. Sudarshan Rattan passed away in November 2020. He was related to which field ?

Ans. Film Making. 


15. Which of the following ministry has launched a campaign Local for Diwali ?

Ans. Textile Minister ( Smriti Irani )


16. Which of the following days is observed on 31 October by the United Nations General Assembly ?

Ans. World Cities Day.


17. The Odisha Government has reconstituted the ‘ State Board for Wildlife ’. Who is the Chairperson of the Board ?

Ans. Naveen Patnaik.


18. Which country has become the first country to formally exit the Paris climate agreement ?

Ans. United States.


19. Who chaired the India CEO Forum on Climate change , held virtually in November 2020 ?

Ans. Prakash Javdekar.


20. In Tennis, who won his 13th French Open in October 2020 ?

Ans. Rafael Nadal.


21. The Government of which state has inaugurated the ‘ Safe City Project ’ in October 2020 ?

Ans. Uttar Pradesh.


22. In October 2020, Prime Minister Narendra Modi inaugurated how many development projects in Gujarat ?

Ans. 3


23. On Which day is the hindi Diwas celebrated across the country ?

Ans. 14 September


24. Hans Raj Bhardwaj passed away in march 2020. He was related to which of the following fields ?

Ans. Politics.


25. Who became the 9 the Indian boxer to qualify for Tokyo Olympics after a win at the Asian Qualifiers in Amman, Jordan, in march 2020 ?

Ans. Manish Kaushik


26. What is the rank of India in the global Animal Protection Index 2020, created by International Animal Welfare Charity ?

Ans. 


27. Who won silver in the 57kg competition in Rome in january 2020 ?

Ans. Anshu Malik


28. What is the rank of India in the 2020 Global Talent Competitiveness Index ?

Ans. 72


29. In April 2020, who has been appointed as the Central vigilance Commissioner ?

Ans. Sanjay Kothari


30. Which state has launched a new scheme Dhanwantri under which locally unavailable medicines are provided to patients at home ?

Ans. Assam.

 

31. Which state has constituted a Cabinet Committee on COVID Management headed by Dr Amit Mitra ?

Ans. West Bengal.

32. Who has been appointed coach of the USA cricket team in April 2020 ?

Ans.  J Arun Kumar

 

33.  Who has become the first person from the minority community to join the Pakistan Air Force ?

Ans. Rahul Dev

 

34.  Who has released a Coffee Table Book on Discovering the Heritage of Assam in October 2020 ?

Ans. Dr. Jitendra Singh.

 


35. Who won the 10m air rifle event at the fifth edition of the International Online Shooting Championship in October 2020 ?

Ans. Visnu Shivaraj Pandian.

 


36. Which state will feature on country ‘s aviation map with a greenfield airport at Hollongi ?

Ans. Arunachal Pradesh.

 

 37.  In October 2020, which of the following cities recorded an air quality Index  (AQI) of 304, which falls in the very poor category ?

Ans. Delhi.


38. In October 2020, How many scientists won the Nobel Prize in medicine for discovering the liver-ravaging hepatitis C virus ?

Ans. 3


 39. In October 2020, who has been appointed as the deputy governor of the Reserve Bank of India ?

Ans. M Rajeshwar Rao.

 

40. The Police of which of the following cities made a film on women empowerment titled ‘ Ammay ’ ?

Ans. Hyderabad.

 

41. What is the rank of india in the global mobile internet speed rankings ?

Ans. 131.

 

42. In October 2020, Assam Chief Minister launched Kisan Rath ( Fruits & Vegetables ) Mobile App. Who is the CM of Assam ?

  Ans. Sarbananda Sonowal


43.  Ashwani Kumar passed away in October 2020. He was

  Appointed as the governor of which state in 2013 ?

  Ans. Nagaland.


 44. On Mahatma Gandhi’s 151st birth anniversary, which building was illuminated with the global icon’s image along

   With his message for world peace ?

  Ans. Burj Khalifa


45. Which bank has appointed Charnjit Surinder Singh Attra

As its Chief Financial Officer ?

Ans. SBI

 

46. Which state govt has appointed senior IAS officer Vijai Vardhan as the new chief secretary ?

Ans. Haryana

 47. Who has been appointed as a non-executive and independant director Hero Motocorp ?

Ans. B S Dhanoa

 

48. RBI has appointed its General Manager D K Kashyap on the board of which bank ?

Ans. Dhanlaxmi Bank.

 

49. In October 2020, who has tendered his resignation, days after being appointed BJP National General Secretary ?

Ans. CT Ravi.

 

50. Who won the 10m Air Rifle event at the fifth edition of the

International Online shooting Championship in October 2020 ?

Ans. Visnu Shivaraj Pandian.


If you want to give any suggestion, please comment below this post. We will try to Answer as soon as possible.


Current Affairs for Class 6 .  Monthly Updated Current Affairs 2020. Important Appointments.

Post a comment

0 Comments