Biology General Knowledge Questions and Answers - Study95

 Biology General Knowledge Questions and Answers :

Hello students welcome to Study95 , today we update Biology General Knowledge Questions and Answers for your Exam. These Biology Questions are selected from previous year Exam Papers. Questions on Vitamins. Biology Questions on Discoveries.

Biology plays important role in general awareness section in any exam. So, if you have good knowledge of biology you can score good marks in Exam. General Knowledge in Biology Human body. Biology GK Questions in English.


Biology General Knowledge Questions and Answers pdf


Biology GK Questions :


1. The Vitamin Which helps in clotting of blood is:

Ans. Vitamin K

 

2.  The Deficiency of Vitamin D causes:

Ans. Rickets.

 

3.  The Colour of human Skin is produced by:

Ans. Melanin.

 

4.  Pituitary gland is situated in:

Ans. The Base of the brain.

 

5.  A Vitamin requires cobalt for its activity , the Vitamin is:

Ans. Vitamin B12.


6. Respiration Process done through :

Ans. Oxygen.

 

7. The colour of the eye depends upon the pigment present in :

Ans. Iris.

 

8. The average heart beat rate per minute in a normal person is:

Ans. 72.

 

9. Jaundice is a disease caused due to the infection of :

Ans. liver.

 

10. The pH of human blood is:

Ans. 7.4


 

11. The longest bone in the human body is:

Ans. Femur.

 

12. Who discover Pencillin ?

Ans. Alexander Fleming.

 

13. Blood group was discovered by:

ans. Landsteiner.

 

14. The Vitamin most readily destroyed by heat is :

Ans. Ascorbic Acid.

 

15. An instrument for measuring blood pressure is called:

Ans. Sphygmomanometer.

 

16. The deficiency of Iron in man result in :

Ans. Anaemia.

 

17. Which enzyme converts proteins:

Ans. Trypsin.

 

18. Goitre is caused by the deficiency of:

Ans. Iodine.

 

19. Vitamin C is also Known as:

Ans. Ascorbic acid.

 

 

20. Myopia is a disease connected with:

Ans. Eyes.

Myopia Can be Corrected by using Concave Lens.

 

21. Lactogenic Hormone is secreted by:

Ans. Pituitary gland.

 

22. Enzymes are :

Ans. Proteins.

 

23. The deficiency of vitamin A causes :

Ans. Night blindness.

 

24. Minamata disease is caused by:

Ans. Mercury.

 

25. The Highest concentration of Urea is found in:

Ans. Hepatic Vein.

 

26. Riboflavin is a :

Ans. Vitamin.


Read All :

1. Mcq on Teeth

2. IPL 2020 GK Questions

3. Ancient Indian History Questions

4. World Geography Question Answers


  

27. In man the Normal number of chromosomes is:

Ans. 46

 

28. The metal present in haemoglobin:

Ans. Iron.

 

29. The metal present in the chlorophyll is:

Ans. Magnesium.

 

30. The Important suger in honey is:

Ans. Fructose.

 


31. What is the Chemical Name of Vitamin A:

Ans. Retinol.

 

32. What is the Chemical Name of Vitamin E ?

Ans. Tocopherol.

 

33. Plants that grow in saline water are called:

Ans. Halophytes.

 

34. Phloem is a tissue found in:

Ans. Plants.



35. How much fibres in diet are recommended per day in a balanced diet ?

Ans. 25-35gm.

 

36. In which form is glucose stored in our body ?

Ans. Glycogen.

 

37. The xylem in plants are responsible for:

Ans. Transport of water.

 

38. Which drug is used as an Anti Diabetic drug ?

Ans. Metformin.

 

39. Study of classification of organisms is Known as _______ .

Ans. Taxonomy.

 

40. Lungs are the primary organs of:

Ans. Respiration.

 

Biology General Knowledge Questions and Answers , 60 Biology GK Questions


41. Which drug is used as an Antidepressant:

Ans. Bupropion.

 

42. How many layers does Human Skin have ?

Ans. 3 Layers ( Epidermis , Dermis and Hypodermis )

 

43. The hormone that stimulates heart beat is:

Ans. Thyroxine.

 

44. DNA stands for :

Ans. Deoxyribonucleic Acid.

 

45. Organisms that generate energy using light are Known as:

Ans. Photoautotrophs.

 

46. Which drug is used as an Anti-inflammatory ?

Ans. Prednisone.

 

47. Blood Circulation was discovered by:

Ans. William Havey.

 

48. Name the respiratory organ of Insects:

Ans. Trachease.

 

49. Which is the second largest gland of Human body ?

Ans. Pancreas.

 

50. The Largest gland of Human body is:

Ans. Liver.

 

51. The outermost layer of skin is:

Ans. Epidermis.

 

52. The study of Fungi is also Known as:

Ans. Mycology.

 

53. Scurvy is caused by the deficiency of Which vitamin:

Ans. Vitamin C.

 

54. The Red colour of blood is see to presence of:

Ans. Haemoglobin.

 

 55. Which disease is caused due to deficiency of Iron ?

Ans. Anaemia.

 

56. The richest source of Vitamin D is:

Ans. Cod Liver Oil.

 

57. Which hormones promote the growth of plants ?

Ans. Auxin.

 

58. What is the full form of BOD ?

Ans. Biological Oxygen Demand.

 

59. Which disease is caused by Nickel ?

Ans. Dermatitis.

 

60. Glaucoma is a disease related to:

Ans. Eyes.


Hope you Enjoy this post. And got some Knowledge from this. You can Join our Telegram Channel Study95gk. And You can comment your Question in comment box. We will reply you as soon as possible. Biology General Knowledge Questions and Answers.

Post a comment

0 Comments