GK Questions on Current Affairs | April 2021 Current Affairs - Study95

GK Questions on Current Affairs | April 2021 Current Affairs :

GK Questions on Current GK , April 2021 Current Affairs , General Knowledge Questions on Current GK , GK Questions on Current Affairs , Current Affairs April 2021. 

April 2021 Current Affairs


April 2021 Current Affairs :-


1) Which founding day of RBI was celebrated on April 1 , 2021 ?
Ans. 86th.


2) Which state's home minister has resigned after allegations of Corruption in April 2021  ?
Ans. Maharashtra.


3) Which country has recently announced to participate in the Tokyo Olympics 2021  ?
Ans. North Korea.


4) Who has developed dengue detection
device in one hour  ?
Ans. IIT Delhi.

5) Punjab Government Appointed which actor as brand Ambassador for its covid vaccination programme  ?
Ans. Sonu Sood.


6) Who has been awarded the UAE's top civilian award  ?
Ans. Yusuf Ali.


7) When is Ambedkar Jayanti observed every year  ?
Ans. 14 April.


8) Which company has shut down it's smartphone business  ?
Ans. LG.


9) Which day is celebrated all over the world on 19 April  ?
Ans. World Liver Day.


10) What is the Rank of India on the World Press Freedom Index ,  released in April 2021  ?
Ans. 142.


11) How many medals has India won at the 2021 Senior Asian Wrestling Championships  ?
Ans. 14.


12) Who has topped the ongoing energy conversion index 2021  ?
Ans. Sweden.


13) Which state Government has recently launched the Covid -19 Yoddha Kalyan Yojna  ?
Ans. Madhya Pradesh.


14) Which state has won the E-Panchayat Award 2021  ?
Ans. Uttar Pradesh.

15) Which state has decided to increase the amount getting under its "Ashirwad Yojana" to 51000 ?
Ans. Punjab


16) Which country has announced the creation of the world's most powerful 'weather forecast supercomputer' ?
Ans. Britain


17) Who has won the Nelson Mandela World Humanitarian Award 2021 ?
Ans. Rumana Sinha


18) Which country is planning to build its own space station ?
Ans. Russia


19) What is the name of the new digital currency recently discovered by UK ?
Ans. Bitcoin


20) Which country has started its first mega food park in India ?
Ans. Italy.


21) Which state has grown new varieties of nutrient-rich fruits and vegetables ?
Ans. Punjab


22) Who has been nominated as Chairman by 'Tata Consumer Products' ?
Ans. Puneet Das


23) The US has announced to start Hydrogen Task Force together with which country ?
Ans. India.


24) When is World Heritage Day celebrated?
Ans. 18 April


25) Who has been named the next Chief Election Commissioner of India ?
Ans. Sushil Chandra.


26) Who has started the 'Food Revolution Movement' ?
Ans. Dr. Harshvardhan Singh.

27) Who has been appointed as Vivo's brand ambassador ?
Ans. Virat Kohli


28) Who has inaugurated the 'Madhukranti Portal' recently in April 2021 ?
Ans. Narendra Singh Tomar.


29) Who will be awarded the Chhattisgarh Virni Award ?
Ans. Duti Chand.


30) Which anti satellite missile has DRDO successfully tested ?
Ans. Mission power.


31) Which state government has implemented the Essential Services Institutions Act ?
Answer. Chhattisgarh State Government.


32) Which company has launched India's first High Speed ​​Commercial Delivery Electric Scooter "Hermes75" ?
Answer. Kabira Mobility.


33) India has entered into an agreement with which country to prevent plastic waste from entering the ocean ?
Answer. Germany.


34) Which bowler of Indian cricket team has been selected ICC Player of the Month for March ?
Answer. Bhuvaneshwar Kumar.


35) Who became the 68th Grand Master of India ?
Answer. Arjun Kalyan.


36) According to the report, which country is planning to build its own space station ?
Answer: - Russia.


37) Which country has become the first country in the world to bring legislation for climate change ?
Answer. New Zealand.

38) Which Union Minister has started the Startup India Seed Fund Scheme ? Answer. By Shri Piyush Goyal ji.


39) Who became the first Indian woman to conquer Mount Annapurna ?
Answer. Priyanka Mohite.


40) Who has launched the platform "MyNEP 2020" on the NCTE (National Council for Teacher Education) web portal ?
Answer. Mr. Ramesh Pokhriyal Nishank .

41) Which state has become the third state in the country to pass a law on forced conversion for marriage ?
Answer. Gujarat State.


42) How long has the Teeka Utsav 2021 been celebrated in India ?
Answer. 11 April to 14 April 2021.


43) Which film has won the best film award at the Academy Awards ?
Answer. Nomadland.


44) Due to the increasing cases of Kovid-19, which board has canceled the examination of class X starting May 4 ? 

Answer. CBSE.


45) Italy has started the first Mega Food Park in which state of India ?
Answer. In Gujarat.


46) ASA's 2 kg helicopter has made history by taking the first flight on which planet ?
Answer. On Mars.


47) Which country has announced to send 80 Million Ton of liquid oxygen to India ?
Answer. Saudi Arabia.


48) Who has recorded his name in London World Book Of Records and Asia Book of Records because of reading 36 books in 105 minutes ?
Answer: - Kiara Kaur (age 5).


49) Who has been named by the United Arab Emirates as its first female astronaut ?
Answer. Noura al-Mataroshi. 


50) Which film has won the most 4 awards in BAFTA Award Serimony ? 

Answer. Nomadland.

General Knowledge Questions on Current Affairs , April 2021 Current Affairs .



Post a comment

0 Comments