First in India Gk Questions and Answers | Gk in English

First in India Gk Question and Answers :

Hello Students , in this post we update important questions of First in India . General Awareness is important part of every competition exam . First in India Gk Questions Answers in English . In any exam such as Railway , SSC Exams and in the all State level exams General Awareness plays important role . you can read other posts related to General Knowledge , which are updated in below . If you like you can share this. 

Gk Questions in English

First In India Gk Questions Ans. 

1.First Person to get Paramvir Chakra :
Ans. Major Somnath Sharma.

2.First Indian Air Chief of India :
Ans. Air Marshal S. Mukherjee.

3.First Chief of Army Staff :
Ans. General M. Rajendra Singh

4.First Field Marshal :
Ans. General S.F.J. Manekshaw.


5.First Indian to get jnanpeeth Award :
Ans. G. Shankar Kurup.

6.First Governor General of India :
Ans. Lord William Bentic.

7.First Deputy Prime Minister of India :
Ans. Sardar Vallabh Bhai Patel.

8.First Chief Justice of India :
Ans. Justice Hiralal J. Kania.


9.First British to visit India :
Ans. Hawkins.

10.India’s First Election Commissioner :
Ans. Sukumar Sen.

11.First Indian Scientist to get Nobel Prize :
Ans. C.V. Raman (Physics)

12.First Asian Games organized :
Ans. Delhi (in 1951)

13.First Indian to get Nobel Prize in Economics :
Ans. Dr. Amartya sen.  

14.First Indian Pilot :
Ans. J.R.D. Tata

15.First Indian Prime Minister to resign from office :
Ans. Morarji Desai.

16.First Scientist of Indian origin , to get Nobel Prize in the field of Medical Science :
Ans. Dr. Hargovind Khurana.


17.First Indian Judge of the International Court of Justice :
Ans. Dr. Nagendra Singh.

18.First Indian to get Bharat Ratna Award :
A.Dr. S. Radhakrishan.

19.First Speaker of Lok Sabha :
Ans. G.V. Mavlankar ( 1952-1957)

20.First Chief of Naval Staff of India :
Ans. Vice - Admiral R.D. Katari.


 Other Gk Questions -

India's First minister to resign from union Cabinet :

Shyama Prasad Mukherjee.


First Indian to reach Antarctica  :   Lt. Ram Charan.


First President of India to die in office :  Dr. Zakir Hussain.


First Man to climb Mt. Eversest twice :  Nawang Gombu Sherpa.


Read These :

 Science Gk Quiz

Biology Gk Questions


General Knowledge Questions in English. Science Gk Quiz . History Gk Quiz. 




Post a comment

0 Comments