Geography Questions and Answers for competitive exams | Geography GK

Geography Questions and Answers for competitive exams :

Hello Study95 Readers , today we updated 'Geography Questions and Answers for competitive exams 'for your exam . We have updated these Question Answers from  Geography sections such as Soil of India , Coastline of India , Trade in India , Ports of India. It will also boost your General Knowledge for your competitive examinations. You can read other Sets from below posts. Indian Geography objective questions .If you satisfied with these questions and this post then you can give your  feedback in comment box. These GK Questions are important for every exam .

Geography GK , Geography Mcq Questions


Indian Geography :-



The Khyber Pass , is a mountain pass connecting Afghanistan and Pakistan

Chhenai port is the second largest port of India. 

Length of Coastline of India including the coastlines of of Andaman and Nicobar Islands in the bay of Bengal and Lakshadeep Islands in the Arabian Sea is 7517 km.Length of Coastline of Indian mainland is 6100 Km.

India lies to the North of the Equator , Geographically located at 28 degree   36.8'N and 77 degree 12.5' E , in the Northern hemisphere of Globe.


The state of Jharkhand in Northeast India has been the epicentre of India's coal mining industry for the past 100 years.

Jawaharlal Nehru Port is in south of Mumbai in Maharashtra. Also Known as Neva Sheva. It is the Largest container port of India.



The ten degree channel is a channel that seperates the Little Andaman and Nicobar in the Bay of Bengal.

Most of the west flowing rivers do not form delta. They form estuary, Examples are Narmada and Tapti. 

Rihand dam is the largest multipurpose project of Uttar Pradesh.

The Indira Gandhi Canal is the longest Irrigation canal . It starts from the Harike Barrage at Sultanpur, a few kilometers below the confluence of the Sutlej and Beas rivers in Punjab State.It provides Irrigation facilities to the Northern- western region of Rajasthan, a part of Thar desert.


→ Loktak Lake is the largest freshwater lake in Northeast India.

→ The Godavari is the longest river of Peninsular india with a length of 1465 km.

→ Jim Corbett National Park is the oldest national park in India. The Park named for the hunter and conservationist Jim Corbett who played a key role in its establishment.

→ Population Density of India is 382 per sq km as per census 2011.  

→ National Highway 1 (NH-1) is Known as Srinagar- Leh Highway.

→ Dampa Tiger Reserve is the wildlife sanctuary in Mizoram.

We updated Some Mcq Questions of Indian Geography from Soil of India , mineral resources of India , Industries and trade in India , States and Population , Vegetation and National park of India.At last one Mcq Question is for you . You can comment Answer of this Question.



Q1. Where is Indian Institute of Petroleum located ?
A. Vishakhapatnam
B. Delhi
C. Dehradun
D. Chennai

Ans. (C)  Dehradun.


Q2. Density of Population shows :
A. Land capital ratio
B. Land product ratio
C. Land labour ratio
D. Man land ratio

Ans. (D)  Man land ratio


Q3. The Tawa Project is a river project located in which state of India ?
A.Gujarat
B.Maharashtra
C.Madhya Pradesh
D.Jammu Kashmir


Ans. (C) Madhya Pradesh

Q4. In Which state is the Sharavati Valley located ?
A.Kerala
B.Andhra Pradesh
C.Karnataka
D.Telangana


Ans. (C) Karnataka

Q5. Which Indian state share the longest border with Bhutan ?
A.Assam
B.Sikkim
C.Arunachal Pradesh
D.West Bengal

Ans. (A) Assam.


Q6. In which state is Jog falls located ?
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Karnataka
D.Tamil Nadu

Ans. (C) Karnataka 


Q7. Nathu La pass is in :
A.Sikkim
B.Bhutan
C.Arunachal Pradesh
D.Jammu and Kashmir

Ans. (A) Sikkim.

Q8. The Pass located in Himachal Pradesh is :
A.Zojila
B.Jelepla
C.Shipkila
D.None of these

Ans. (C) Shipkila. 

Q9. The Natural gaps across the mountains which provide routes are called ?
A.Peaks
B.Dunes
C.Passes
D.Plateaus

Ans. (C) Passes.

Q10. Diu is an island of :
A.Maharashtra
B.Daman
C.Gujarat
D.Goa

Ans. (B) Daman.

Q11. Red soil is commonly found in the states of :
A.Punjab and Rajasthan
B.Himachal Pradesh and Haryana
C.Rajasthan and Himachal Pradesh
D.Tamil Nadu and Andhra Pradesh

Ans. (D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh 


Q12. Red soil is caused by :
A.Aluminium compounds
B.Mercury compounds
C.Iron compounds
D.Clay

Ans. (C)  Iron compounds

Q13. The mineral oil was first discovered in India in :
A.Mumbai
B.Digboi
C.Ankleshwar
D.Naharkatiya

Ans. (B) Digboi.


Q14. The longest River of Peninsular India is :
A.Narmada
B.Godavari
C.Krishna
D.Kaveri

Ans. (B)  Godavari.

Q15. 95% of world’s diamond reserves are found in :
A.Ghana
B.Kimberley
C.Zambia
D.Johannesburg

Ans. (B)  Kimberley.

Q16. The most important factor of soil formation is :
A.Parent rock
B.Slope of Land
C.Vegetation
D.Climate

Ans. (D) Climate.

Q17. ‘ Tidal forest ’ is otherwise called as :
A.Evergreen forest
B.Mangrove forest
C.Monsoon forest
D.Coniferous forest

Ans. (B) Mangrove Forest.


Q18. Which one of the following is Global Biodiversity hotspot in India ?
A. Western Ghats
B. Western Himalayas
C. Eastern Ghats
D. Northern Himalayas  

Ans. (A)  Western Ghats


Q19. The ganga Brahmputra Plain widens ;
A. From East to West
B. From West to East
C. at the middle
D. No where

Ans. (A) From East to West.


Q20. Panchmarhi is near the highest point of :
A. Vindhyas
B. Aravallis
C. Nilgiris
D. Satpuras

Ans. (D)  Satpuras.


More Questions :





Question for you -

Q. The State which tops in the production of Rubber ?
A. Kerala
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh.


Other  Questions :-

Q. Ahmedabad is situated along the bank of :
Ans. Sabarmati River.

Q. National Botanical Garden is located at :
Ans. Kolkata. 

Q. Yellow revolution is related to :
Ans. Oil seeds.

Q. Palk strait seperates :
Ans. India and Sri Lanka.

Hope you like this post and Geography Questions. For Any suggestion you can comment below. we welcome your suggestions.
For other GK Questions check other labels.
 




Post a comment

0 Comments