August Current Affairs 2020 in English with Answers

August Current Affairs 2020 in English with Answers :

 Hello Study95 Readers , we updated 'August Current Affairs 2020 in English with Answers 'for your exam.  Current Affairs 2020  , it will also boost your General Knowledge for your competitive examinations.You can read other Sets from below posts. you can give your  feedback in comment box.These Current GK Questions are important for every exam . Attempt Quiz of August Current Affairs.



August Month Important Current Affairs with Answers :-


1. Which of the following has become the first city in India to have women symbols on traffic signals and signage ?

A.Delhi

B.Mumbai

C.Lucknow

D.Jaipur

Answer.  (B) Mumbai


2. President Ram Nath Kovind has approved how many gallantry awards for defence personnel in August 2020 ?

A.66

B.72

C.78

D.84

Answer.  (D) 84



3. Indian Railways is constructing the world’s tallest pier bridge in which state ?

A.Nagaland

B.Sikkim

C.Mizoram

D.Manipur

Answer.  (D) Manipur 


4. In Which city , the Centre for Biopharma analysis, CBA was inaugurated in August 2020 ?

A.Nanded

B.Pune

C.Shimla

D.Ranchi

Answer.  (B) Pune


5. Road and highways Minister Nitin Gadkari laid the foundation stone for how many highway projects in Manipur through video conferencing in August 2020 ?

A.8

B.13

C.20

D.24

Answer.  (B) 13


6. Who has launched the National Digital Health Mission (NDHM) ?

A.Shripad Naik

B.Harsh Vardhan

C.Narendra Modi

D.Amit Shah


Answer.  (C) Narendra Modi



7. Which of the following cities bagged the top spot in the annual survey of cleanliness, Swachh Survekshan 2020 in August 2020 ?

A.Panchkula

B.Indore

C.Mumbai

D.Delhi

Answer.  (B) Indore


8. As per the “ Digital Quality of Life Index 2020 ” , India has occupied which rank in terms of e-infrastructure ?

A.72

B.75

C.79

D.83

Answer.  (C) 79


9. Who has been appointed as the new Election Commissioner in August 2020 ?

A.Subhash Chandra Garg

B.Amit Kumar

C.Randeep

D.Rajiv Kumar

Answer.  (D) Rajiv Kumar


10. In August 2020, who has been appointed as the Managing Director (MD) of State Bank of India (SBI) Ltd. ?

A.Ashwani Bhatia

B.Som Prakash

C.Ajay Singla

D.None of these

Answer.  (A) Ashwani Bhatia


11. Which state has appointed former state BJP chief Satpal Singh Satti as Chairman of the Sixth Finance Commission ?

A.Gujarat

B.Chhatishgarh

C.Himachal Pradesh

D.None of these

(C) Himachal Pradesh


12. The Road Transport and Highways Ministry has decided to extend the validity of Motor Vehicle documents till which month ?

A.September 2020

B.October 2020

C.November 2020

D.December 2020

Answer.  (D) December 2020


13. In Which city has Andhra Pradesh CM YS Jaganmohan Reddy launched E-Rakshabandhan in August 2020 ?

A.Kurnool

B.Amaravati

C.Kakinada

D.None of these

Answer.  (B) Amaravati


14. John Hume passed away in August 2020. He was related to which of the following fields ?

A.Acting

B.Politics 

C.Hockey

D.Medicine


Answer.   (B) Politics



15. Who chaired the 1st General Council Meeting of the Khelo India Scheme in August 2020 ?

A.Piyush Goyal

B.Nitin Gadkari

C.Ram Pradsad

D.Kiren Rijiju


Answer.  (D) Kiren Rijiju




16. In Which state, HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank and the CM of the state have laid the foundation stone of IIM ?

A.Uttar Pradesh

B.Himachal Pradesh

C.Punjab

D.Haryana


Answer.   (B) Himachal Pradesh



17. Who among the following has edited the book “ The Swachh Bharat Revolution ” ?

A.Parameswaran Lyer

B.Sanjay Dee

C.Prem Singh

D.None of these

Answer.   (A) Parameswaran Lyer


18. In August 2020 , Who has been appointed as the Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir ?

A.Ramesh Sharma

B.Keshav Rana

C.Manoj Sinha

D.Er Vicky

Answer.  (C) Manoj Sinha



19. How many names were recommended for Arjuna award by the selection committee in August 2020 ?

A.23

B.25

C.27

D.29

Answer.  (D) 29



20. Which state has announced its’s Electronics Manufacturing Policy 2020 ?

A.Uttar Pradesh

B.Bihar

C.Punjab

D.Maharashtra

Answer.  (A) Uttar Pradesh



21. On Which day was the Earth Overshoot Day observed in 2020 ?

A.22 August 

B.23 August

C.28 August

D.30 August

Answer.  (A) 22 August


22. The book named “ Cricket Drona ” is based on whom ?

A.Vijay Bharadwaj

B.Vasoo Paranjape

C.Madan Lal

D.None of these


Answer.  (B) Vasoo Paranjape



23. Who has been appointed as MD and CEO of SBI Funds Management in August 2020 ?

A.M.D. Karnam Sekar

B.S.Harishankar

C.Vinay M Tonse

D.None of these


Answer.  (C) Vinay M Tonse


24. AR Lakshmanan passed away in August 2020. He was related to which of the following fields ?

A.Medicine

B.Judiciary

C.Cricket

D.Football

Answer.  (B) Judiciary


25. Urdu writers and literators will be honoured with awards and honours for literacy services by the Urdu Council from which year ?

A.2019

B.2020

C.2021

D.2022


Answer.  (C) 2021



26. In Which state will the 51st International Film Festival of India IFFI be held ?

A.Goa

B.Kerala

C.Gujarat

D.Punjab

Answer.  (A) Goa


27. Which of the following has won the Indian Express Tecnology Sabha Award 2020 ?

A.PostML

B.B-Post

C.Doros

D.None of these

Answer.  (B) B-Post


28. Dwayne Bravo has become the first bowler to take 500 T20 wickets. From which of the following countries does he belong ?

A.South Africa

B.West Indies

C.Canada

D.USA

Answer.  (B) West Indies


29.The book titled “ National Security Challenges: Young Scholars “perspective ” is a tribute to whom ?

A.Sam Manekshaw

B.Balraj K

C.Sandeep Mishra

D.Ghosh Nath


Answer.  (A) Sam Manekshaw



30. In August 2020, who has been appointed as group president and member of the leadership team by Reliance Industries Ltd. ?

A.Jaswant Singh

B.Sanjiv Singh

C.Chiks G

D.None of these

Answer.  (B) Sanjiv Singh


Read All These

👉 Last Six Months Current Affairs

👉 July Month Current Affairs


August Current Affairs 2020 in English with Answers.  Monthly Current Affairs 2020Weekly Current Affairs. Hope you enjoy these Current GK Questions. For More Current GK Questions Read Monthly Current Affairs.

 

Post a comment

0 Comments