Computer Questions for Punjab Govt Exams - Study95

 Computer Questions for Punjab Govt Exams :

Hello  Readers , We updated Computer Questions for Punjab Govt Exams. Computer Knowledge must have to attempt any Exam. You should updated yourself with Computer GK Questions and important terms related to Computer. We try To provide some of the Important Points and Questions for You. 

computer questions for punjab exams


1] Central Processing Unit ( CPU )

The CPU is a part of a computer that performs the main function of information processing. The memory unit stores data. The computer supplies processed information back to the users using special output devices.

The Central Processing Unit ( CPU ) is the most important part of the computer. It is called the brain of the computer. It makes all the required calculations and processes data.

 

Important Facts related to computer :
 

➤  2 December is observed as Computer Literacy Day.

➤  First Computer made in India is Siddharth , which was manufactured by Electronics Corporation of India.

➤  First Book on Personal Computer was written by Ted Nelson.

➤  J. S. Kilbi developed the IC Chips.

➤  A Computer error is known as Bug.


➤   Junk e-mail is also called Spam

➤  Ctrl, Shift and Alt are called Modifier keys.

 

Full Forms :

 

CD - Compact Disc

 

IC - Integrated Circuit

 

BIOS - Basic Input Output System

 

OMR - Optical Mark Reader

 

HTTP - Hyper Text transfer Protocol.

 

RAM - Random Access Memory

 

ROM - Read Only Memory

 

DOS - Disc Operating System.


Computer GK Questions :


 Q1. Which one of the following converts assembly language into machine language ?

Ans. Assembler

 

Q2. Computer Language used on the internet is __________ ?

Ans. Java

 

Q3. The Set of instructions which tells a computer what to do is called ?

Ans. Program.

 

Q4. MS-Word is an example of :

Ans. Application Software.

 

Q5. What is backup ?

Ans. Copy to save a data from original source to other destination.

 

 

Q6. What is USB ?

Ans. Universal Serial Bus

 

Q7. In Programming , repeating some statements is usually called:

Ans. Looping.

 

Q8. The technology used in the electronic printer is called :

Ans. Micro Encapsulation.

 

Q9. What is the full form of ALU:

Ans. Arithmetic Logic Unit.

 

Q10. IC chips used in computers are usually made of:

Ans. Silicon.

 


Q11. Who invented java ?

Ans. James A Gosling.

 

Q12. Who is father of computer ?

Ans. Charles Babbage.

 

Q13. What does HTTP stands for ?

Ans. Hypertext Transfer Protocol.

  

Q14. Ram Stands for:

Ans. Random Access Memory.

 

Q15. The unit KIPS is used to measure the speed of:

Ans. Processor.

 


Q16. What is the full form of CD ?

Ans. Compact Disc.

 

Q17. Full form of LAN :

Ans. Local Area Network.

 

Q18. Full form of WAN ?

Ans. Wide Area Network.

 

Q19. Full form of ROM :

Ans. Read Only memory.

 

Q20. Full Form of Modem ?

Ans. Modulation Demodulation.


Read Related to This :

👉 Punjab GK 

👉 PSPCL Clerk Exam GK

👉 Ancient Indian History GK

👉 Indian Economy Mcq

👉 January to July 2020 Current Affairs


Attempt Quiz :


1. Which Key is used with another key to perform specific task ?
A. Function
B. Arrow
C. Spacebar
D. Control 

... Answer is D)
Control



2. Which Network Protocol is used to send Email ?
A. FTP
B. SMTP
C. FO3
D. None of these 
... Answer is B)
SMTP Simple Mail Transfer Protocol



3. Arranging of data in a logical sequence is Known as ?
A. Classifying
B. Searching
C. Database
D. Sorting 
... Answer is D)
Sorting



4. The Processing of dividing the disk into tracks and sectors is Known as ?
A. Tracking
B. Crashing
C. Formatting
D. Allotting 
... Answer is C)
Formatting



5. GUI stands for ?
A. Graph User Interface
B. Graphical User Interface
C. Graphical Universal interface
D. Graphical Unique Interface;
... Answer is B)
Graphical User Interface



Hope you like these Questions of   Computer Questions for Punjab Govt Exams . Share with others . You can follow on Our Facebook Page. Happy Learning. Computer GK Questions .  Computer GK Quiz in English.

Post a comment

0 Comments