Mcq on Delhi Sultanate - Study95

 Mcq on Delhi Sultanate :

Hello students in history section Delhi Sultanate is Important Part. Mcq on Delhi Sultanate. In the Competitive Exams Questions asked from this section. Some of the Important Mcq on Delhi Sultanate you can read from below Questions.

Important Mcq on Delhi Sultanate


Mcq on Delhi Sultanate : - 

The Delhi Sultanate ruled from Delhi between 1206 and 1526. The five dynasties were the Mamluk Dynasty ( 1206-1290) ; the khilji Dynasty ( 1290-1320) ; the Tughlaq dynasty ( 1320-1414) ; the Sayyid dynasty (1414-1451) ; and the Afghan Lodi dynasty (1451-1526).


1) Who was the founder of Delhi Sultnate  ? 

A) Shams Ud-Din illtutmish

B) Muhammad Ghori

C) Qutub Ud-din-Aibak

D) Firuz Shah Tughlaq


Ans. C) Qutub Ud-din-Aibak


2) In which year was Delhi Sultnate was founded  ? 

A) 1192

B) 1206

C) 1210

D) 1526


Ans. B) 1206


3) How many dynasties were there in Delhi Sultnate  ? 

A) Five Dynasties

B) Six Dynasties

C) Seven Dynasties

D) Eight Dynasties


Ans. A) Five Dynasties


4) Who built the " Quitb Minar "  ? 

A) Qutub Ud-Din Aibak

B) Ghiyas Ud-din Balban

C) Jalal Ud-din Khalji

D) Nasiruddin Mahmud


Ans. A) Qutub Ud-Din Aibak

5) Who was the founder of Mamluk Dynasty  ? 

A) Allauddin Khilji

B) Qutb Ud-din Aibak

C) Muhammad Ghori

D) Muhammad bin Qasim


Ans. B) Qutb Ud-din Aibak

Mamluk Dynasty was the first dynasty of Delhi Sultnate. 


6) Who was the first Woman Muslim Rular of India  ? 

A) Razia Sultana

B) Noor Jahan

C) Mumtaj Bibi

D) Sahiba Bibi


Ans. A) Razia Sultana


7) The famous poet in the court of Allauddin Khilji was :

A) Firduasi

B) lbn Batuta

C) Amir Khusrau

D) Omar Khaiyyam


Ans.  C) Amir Khusrau


8) Which Sultan is known as ' mixture of opposites '  ? 

A) Firuz Shah Tughlaq

B) Ibrahim Lodi

C) Allauddin Khilji

D) Muhammad Bin Tughlaq


Ans. D) Muhammad Bin Tughlaq


9) Which dynasty of Delhi Sultnate ruled for the longest period  ? 

A) Khilji Dynasty

B) Mamluk Dynasty

C) Tughlaq Dynasty

D) Lodi Dynasty


Ans. C) Tughlaq Dynasty


Tughlaq Dynasty ruled in Delhi for 93 years from 1320 to 1413.


10) Which Delhi Sultan died while playing the Polo  ? 

A) Jalal Ud-din- Khilji

B) Qutub Ud-Din Aibak

C) Ghiyas Ud din Balban

D) Muhammad Bin Tughlaq


Ans. B) Qutub Ud-Din Aibak

11) Which ruler of Delhi Sultnate introduced market reforms  ? 

A) Jalal Ud-din Khilji

B) Allauddin Khilji

C) Shiba-ud-din omar

D) Shams Ud-Din iltutamish


Ans. B) Allauddin Khilji


Allauddin Khilji was the second ruler of khilji dynasty. 


12) Who was the founder of Khilji Dynasty  ? 

A) Allauddin Khilji

B) Jalal Ud-din Khilji

C) Salah up-din Khilji

D) None of these


Ans. B) Jalal Ud-din Khilji


13) What was the name of the commander of king ' Allauddin khilji '  ? 

A) Zafar Ali

B) Malik Kafur

C) Ghazi Malik

D) Chengiz Khan


Ans. B) Malik Kafur


14) Who was the first Sultan of Delhi Sultnate  ? 

A) Qutub Ud-Din Aibak

B) iltutamish

C) Mohammad Ghori

D) Nasiruddin Mahmud


Ans. A) Qutub Ud-Din Aibak


15) Who was the last ruler of Delhi Sultnate  ? 

A) Bahlul Lodi

B) Ibrahim Lodi

C) Sikandar Lodi

D) Daulat Khan Lodi


Ans. B) Ibrahim Lodi

16) Who was the founder of Lodi Dynasty  ? 

A) Bahlul Lodi

B) Ibrahim Lodi

C) Sikandar Lodi

D) Daulat Khan Lodi


Ans. A) Bahlul Lodi


17) The founder of Sayyid dynasty was? 

A) Muhammad Shah

B) Khizr Khan

C) Mubarak Shah

D) Allauddin Shah


Ans. B) Khizr Khan


18) Who is known as ' intelligent fool ' ? 

A) Muhammad Bin Tughlaq

B) Ghiyas ud din Balban

C) Qutub ud din Aibak

D) Nasiruddin Mahmud


Ans. A) Muhammad Bin Tughlaq


Lodi Dynasty was the last dynasty to rule the Delhi Sultanate. Ibrahim Lodi was defeated and killed by Babur in the first Battle of Panipat on 20 April , 1526.

Post a Comment

0 Comments