History Gk Questions

Important History Gk Questions :




History Gk Questions or History Gk
History Gk Questions



Q1. Who give the title of “ Sardar “ to Ballabh Bhai Patel ?

Ans. Mahatma Gandhi. 

Q2. Mahatma Gandhi started his Dandi March from :
Ans. Sabarmati Ashram.

Q3. Who founded the “ Naujawan Bharat Sabha “ :
Ans. Sardar Bhagat Singh.

Q4. The Third battle of Panipat was fought between :
Ans. The Marathas and the Afghanas.

Q5. Who is referred to as Frontier Gandhi :
Ans. Khan Abdul Gaffar Khan.

Q6. Who was the founder of Arya Samaj ?
Ans. Dayanand Saraswati.

Q7. Which  Brigadier was associated  with Jallianwala Bagh Tragedy ?
Ans. General Dyer.  

Q8. Who was the founder of “ Ghadar Party “ ?
Ans. Lala Hardayal.

Q9. Who passed the Indian Universities Act  ?

Ans. Lord Curzon. 

Q10. Who coined the term  ‘ Satyagraha ‘ ?
Ans. Gandhi.

Q11. The governor general who abolished the practice of Sati was:

Ans. William Bentick.

Q12. Who was the first female governor  of Independent India ?
Ans. Sarojini Nadu.

Q13. Who was the founder of the concept  “ Sarvodaya “ ?
Ans. Mahatma Gandhi.

Q14. Where was Mahatma Gandhi born ?
Ans. Gujarat.

Q15. Gateway of India was built by:                                                  

Ans. George Wittet. 

Q16. Who built ‘ Shantiniketan ‘ ?
Ans. Rabindra Nath Tagore.

Q17. When was Railway System established in India ?
Ans. In 1853.

Q18. Who is popularly known as the ‘Grand old Man of India ’ ?

Ans.  Dadabhai Naroji.

Q20. The Swadeshi Boycott Movement is related to :

Ans. Partition of Bengal in 1905.

Q21.  The first woman ruler in Indian History was :
Ans. Razia Sultan.

Q22. “ Go back to Vedas “ this call given by :

Ans. Dayanand Saraswati.

Q23. Who built  “ Purana Quilla “

Ans. Shershah.

Q24. Ashoka was a king of which Dynasty ?                               

 Ans. Maurya.  

Q25. Who is the founder  of Jainism in India ?

Ans. Mahavira.

Q26. Ajanta caves were built during Period of:

Ans. Gupta.

Q27. Who was called Indians Napoleon because of his victories ?

Ans. Samudragupta.

Q28. Name the “ Political Guru “ of Mahatma Gandhi ?

Ans. Gopalkrishna Gokhale.

Q29. Kesari the Newspaper was started by:

Ans. B.G. Tilak.

Q30. “ Give me blood , I will give you freedom “ These words are attributed to :

Ans. Subash Chandra Bose.

Q31. The Panchsheel principles were first formal codified in treaty form in an agreement between China and India in :

Ans. In 1954.

Q32. The first woman president of Indian National Congress :

Ans. Annie Besant.

Q33. Who gave the concept of  “Total Revolution “ ?

Ans. Jayaprakash Narayan.

Q34. The Rowlatt Committee was appointed in :

Ans. In 1917. 

Q35. Who is the author of the Autobiography “ The Indian Struggle “ ?

Ans. Subhash Chandra Bose.


Q36. The original Name of Swami Dayananda Saraswati was:

Ans. Mul Shankar.

Q37.  First battle of Panipat was fought in the Year ?

Ans. In 1526 , First battle of panipat was fought between Babur and Ibrahim Lodi in 1526.

Q38. Bibi ka Maqbara was built by:

Ans.  Azam Shah.

Q39. Sangam Age is associated with the history of:

Ans. Tamil Nadu.

Q40. The Name of oldest dynasty is:

Ans. Maurya.

Q41. In Ancient times which Indian city was known as Avantika:

Ans. Ujjain.

Q42. Buland Darwaza is the main Entrance to the Palace at :

Ans. Fatehpur Sikri.

Q43. Birbal was an Advisor in the court of :

Ans. Akbar.

Q44.Who was the first Woman Chief Minister of an Indian State ?

Ans. Sucheta Kriplani.

Q45. Who Raised the Slogan “Inquilab Zindabad “:

Ans. Hasrat Mohani.


Q46. The song “ Vande Mataram “ occurs in the book :   

Ans. Anandmath.

Q47. Who was the founder of “ Brahmo Samaj “ :

Ans. Raja Ram Mohan Roy.

Q48. Name the first Hindi Newspaper of India :

Ans. Udant Martand.

Q49. First English newspaper in India :

Ans. The Bengal Gazette.

Q50. The second Battle of Panipat was fought  in :

Ans. In 1556.



Modern Indian History Gk Questions

Post a comment

0 Comments