Punjab State Quiz - Study95

Punjab State Quiz or Punjab Gk
Punjab State Quiz

Punjab Gk Questions :


Q1. When was Present Punjab came ito force ?
Ans. 1 November 1966.

Q2. What is the State tree of Punjab ?
Ans. Shisham.

Q3. What is the Sate Animal of Punjab ?
Ans. Blackbuck.

Q4. What is the Number of Lok Sabha Seats in Punjab ?
Ans. There are 13 Lok Sabha Seats in Punjab.

Q5. How many Rajya Sabha Seats in Punjab ?
Ans. There are 7 Rajya Sabha Seats.

Q6. Who was the First Governor of Punjab ?
Ans. Chandulal Trivedi.

Q7. What is the Name of the Capital of Punjab ?
Ans. Chandigarh.

Q8. Who was the First President of SGPC ?
Ans. After passing act First President of SGPC was  Kharak Singh.

Q9. Who was the First Punjabi Novelist to got
Jnanpith Award ?
Ans. Sardar Gurdial Singh.

Q10. Which city is Known as biggest Grain Market  of Punjab ?
Ans. Khanna City.

Q11. Which city of Punjab is famous for Furniture  Goods ?
Ans. Kartarpur (Near Jalandher)

Q12. What is the Old Name of Punjab ?
Ans. Sapta Sindhu.

Q13. How many Vidhan Sabha Seats in Punjab ?
Ans. 117 Vidhan Sabha Seats.

Q14. What is the All India Rank of Punjab in terms  Of Area ?
Ans. 20th Rank.


Q15. What is the All India Rank of Punjab in terms  Of Population ?
Ans. 16th Rank.

Q16. How many Administrative Divisions in Punjab ?
Ans. Five Divisions.

Q17. What is the total Area of Punjab in Square Km. ?
Ans. 50362 Square Km.

Q18. What is the All India Area Rank of Chandigarh ?
Ans. 34th Rank.

Q19. When was Shaheed Bhagat Singh born ?
Ans. 28 September 1907.

Q20. Name of the First Woman Chief Minister of Punjab ?
Ans. Rajinder Kaur Bhattal.

Q21. Which city of Punjab is known as Steel city ?
Ans. Mandi Gobindgarh.

Q22. Who was the Founder of Patiala city ?
Ans. Baba Ala Singh is the founder of Patiala city.

Q23. Who is Known as Magician of Hockey ?
Ans. Dhyan Chand is Known as Magician of Hockey.

Q24. Who is Known as Flying Sikh of India ?
Ans. Milkha Singh.

Q25. Where is ‘ Virasat e Khalsa ‘ in Punjab Situated ?
Ans. In Anandpur Sahib.

Q26. Where is the biggest Milk processing plant in
Punjab ?
Ans. In Moga.

Q27. How much amount of total India’s cotton are  produced in Punjab ?
Ans. 70% of Cotton produced in Punjab.

Q28. When the Battle of Mukatsar Happened ?
Ans. In 1705.

Q29. When the Battle of Bhangani fought ?
Ans. In 1688.


Q30. When the Battle of Sarsa fought between
Sikhs and Mughals ?
Ans. In 1704.

Q31. Who was the founder of Sikh Religion ?
Ans. Shri Guru Nanak Dev Ji.

Q32. Name of Birth Place of Khalsa ?
Ans. Kesgarh sahib (Anandpur Sahib)

Q33. Which Sikh Guru is Known as ‘Hind Di Chadar’ ?
Ans. Guru Tegh Bahadur Ji.

Q34. What is the Name of Sikh’s Second Guru ?
Ans. Guru Angad Dev Ji.

Q35. What is the Name of Sikh’s Third Guru ?
Ans. Guru Amardas Ji.

Q36. Which Sikh Guru is related to ‘Miri Piri’ ?
Ans. Guru Hargobind Ji.

Q37. Name of the Sikh Guru who founded Anandpur Sahib city ?
Ans. Guru Tegh Bahadur Ji.

Q38. Who is Known as ‘Sher E Punjab ?
Ans. Maharaja Ranjit Singh.

Q39. What is the Date of Birth of ’Maharaja
Ranjit Singh’ ?
Ans. 13 November 1780.

Q40. Where was Maharaja Ranjit Singh born ?
Ans. Gujranwala.

Q41. What is the Father Name of Maharaja Ranjit Singh ?
Ans. Maha Singh.

Q42. What is the Mother Name of Maharaja Ranjit Singh ?
Ans. Raj Kaur.

Q43. When was Jallianwala Incident takes place ?
Ans. 13 April 1919.

Q44. How many Districts in Punjab ?
Ans. 22 Districts.

Q45. Who was the first Speaker of Punjab Vidhan Sabha ?
Ans. Kapoor Singh.

Q46. Which country uses Punjabi as their third most spoken native Language ?
Ans. Canada.


Q47. Which country shares a border to the west of Punjab ?
Ans. Pakistan on west.

Q48. Which state lies to North direction of Punjab ?
Ans. Jammu and Kashmir.

Q49. Rajasthan lies on Which direction of Punjab ?
Ans. South.

Q. 50. What is the literacy Rate in Punjab on census 2011 ?
Ans. 76.68%.

Q51. What is the Male literacy Rate in Punjab ?
Ans. 80.23%.

Q52. What is the Female literacy Rate in Punjab ?
Ans. 68.36%.

Q53. Who is the writer of famous Punjabi Qissa
‘ Heer Ranjha ‘ ?
Ans. Waris Shah.

Q54. ‘Mirza Sahiba’ was written by which great Author ?
Ans. Hafiz Barkhudar.

Q55. Who wrote Qissa “ Puran Bhagat “ ?
Ans. Qadaryar.

Q56. Which Punjabi Novelist wrote “ Agg the Khed “ ?
Ans. Nanak Singh.


Q57. Who are recognized the pioneer of Punjabi 
Novel ?
Ans. Nanak Singh and Veer Singh.

Q58. Which Punjabi writer wrote “ Chitta Lahu “ ?
Ans. Nanak Singh.

Q59. Who is Known by Father of Modern Punjabi 
Poetry ?
Ans. Mohan Singh.

Q60. “ Nawan Jahan “ was written by which writer ?
Ans. Dhani Ram Chatrik.

Q61. “ Piran Da Praga “ was written by which writer ?
Ans. Shivkumar Batalvi.

Q62. ‘ Moti Bagh ‘ place is located in which city
of Punjab ?
Ans. Patiala.

Q63. In which year Shiromni Akali Dal was founded ?
Ans. In 1920 Akali Dal was founded.

Q64. Which Punjabi Film won the 62nd National Film 
Award ?
Ans. Punjab 1984.

Q65. Kila Riapur is situated near which city of Punjab ?
Ans. Ludhiana.

Q66. How many Market Committies in Punjab ?
Ans. There are 153 Market Committies in Punjab.

Q67. According to 2011 Census how many villages 
in Punjab ?
Ans. 12581 Villages.

Q68. Himachal Pradesh is situated in which
direction of Punjab ?
Ans. In the Northwest direction of Punjab.

Q69. How many Regions in Punjab ?
Ans. Three Regions- Majha, Malwa, Doaba.

Q70. Where is Punjab Agricultural University situated in Punjab ?
Ans. Ludhiana.

Q71. When was Punjab Agricultural University
Established ?
Ans. In 1962.

Q72. In Which year Chandigarh declares as the
first Smog free city of India ?
Ans. In 2007.

Q73. What is the State flower of Chandigarh ?
Ans. Dhak is the state flower of Chandigarh.

Q74. Name the Architect and Planner who designed  
Chandigarh ?
Ans. Le-Corbusier.

Q75. What is the Name of the state tree of
Chandigarh ?
Ans. Blue Jacaranda is the state tree of Chandigarh.

Q76. Name of Former Cricketer was born in
Chandigarh ?
Ans. Kapil Dev.

Q77. Largest Forest Area District of Punjab :
Ans. Hoshiarpur.

Q78. Where is Guru Nanak Dev Thermal plant
situated in Punjab ?
Ans. In Bathinda.

Q79. What is the Capacity of Guru Nanak Dev
Thermal plant ?
Ans. 440 Megawatt.

Q80. Which Punjabi Personality became the 13th
Indian Prime Minister before Narendra Modi ?
Ans. Manmohan Singh.

Q82. How many Tehsils in Punjab ?
Ans. 82 Tehsils.

Q83. Sirhind Canal begins from :
Ans. Ropar.

Q84. Sutlej River water comes from :
Ans. Bhakra Dam.

Q85. Where is Maghi Mela held in Punjab ?
Ans. At Shri Mukatsar Sahib.

Q86. Harike wetland is situated in which district of 
Punjab ?
Ans. Tarntarn.

Q87. Kanjali Wetland is situated in Which distrit of 
Punjab ?
Ans. In Kapurthala District of Punjab.

Q88. How many wetlands in Punjab ?
Ans. Three wetlands.

Q89. What is the Name of Sikh’s Nineth Guru
Name ?
Ans. Guru Tegh Bahadur Ji.

Q90. Where is Bhakra dam situated ?
Ans. Bilaspur ( Himachal Pradesh )

Q91. What is the Father Name of Kartar Singh
Sarabha ?
Ans. Mangal Singh.

Q92. When was Kartar Singh Sarabha born ?
Ans. 24 May 1896.

Q93. When was Sardar Udham Singh born ?
Ans. 26 December 1899.

Q94. Where was Sardar Udham Singh born ?
Ans. Sunam in Sangrur. (Punjab )

Q95. What is the Father Name of Sardar Udham
Singh ?
Ans. Tehal Singh.

Q96. What is the Date of Birth of Baba Banda Singh
Bahadur ?
Ans. 27 October 1670.

Q97. What is the birth Name of Baba Banda Singh Bahadur ?
Ans. Lachman Das.

Q98. Birth Place of Banda Singh Bahadur ?
Ans. Rajauri in Jammu and Kashmir.

Q99. What is the Father Name of Banda Singh
Bahadur ?
Ans. Ram Dev.

Q100. When was Bhagat Singh born ?
Ans. 28 September 1907.


Post a Comment

0 Comments