Punjab Haryana High Court Clerk Exam Gk

Punjab Gk
Punjab Haryana High Court Clerk Exam Gk

Punjab gk or Phhcc Exam
Punjab Haryana High Court Clerk Exam Gk


 Q1. Vitamin C is also Known as: 
Ans. Ascorbic Acid. 

Q2. The Chemical Name of Baking Soda is : 
Ans. Sodium bicarbonate. 

Q3. Tesla is a unit of : 
Ans. Magnetic Field. 

Q4. Which mirror in vehicles is used to see the objects coming from behind ? 
Ans. Convex Mirror. 

Q5.Lens is made up of : 
Ans. Flint Glass. 

Q6. Transformer is used to convert : 
Ans. Low A.C voltage to High voltage. 

Q7.The Chemical substance present in bones and teeth is : 
Ans. Calcium Phosphate. 

Q8. The colour of cow’s milk is slightly yellow due to the presence of: 
Ans. Carotene. 

Q9. Delhi is located at the bank of which river : 
Ans. Jamuna. 

Q10. Who was the first Speaker of lok Sabha ? 
Ans. Ganesh Vasudev Mavalanker. 

Q11. Who was the first female speaker of lok sabha ? 
Ans. Meira Kumar. 

Q12. Who is called the father of Economics ? 
Ans. Adam Smith.

Q13. The Vitamin which helps in clotting of blood is: 
Ans. Vitamin K. 

Q14.Deficiency of vitamin D causes: 
Ans. Rickets. 

Q15. A concave lens always form: 
Ans. Virtual image. 

Q16. Metals are good conductors of Electricity because: 
Ans. They contain free electrons. 

Q17. Stainless steel is an alloy of : 
Ans. Iron, chromium and Nickel. 

Q18. The heaviest naturally occurring element is : 
Ans. Uranium. 

Q19. The pH of human blood is : 
Ans. 7.4 

Q20. Which gas is chiefly present in LPG ? 
Ans.Propane and Butane. 

Q21. What is the chemical name of vitamin-A ? 
Ans. Retinol. 

Q22. What is the chemical name of vitamin D : Ans. Calciferol. 

Q23. What is the chemical name of vitamin E ? 
Ans. Tocipherol. 

Q24. Name of measurement unit of current is: 
Ans. Ampere. 

Q25. Which gas is known as laughing gas : 
Ans. Nitrous oxide. 

Q26. The Ozone layer lies in the : 
Ans. Stratosphere. 

Q27. Anemometer is an instrument used for measuring: 
Ans. Wind Speed. 

Q28. Major constituent of Air is: 
Ans. Nitrogen ( 78.09%) 

Q29. The gas used to Extinguish fire is : 
Ans. CO2 Carbondioxide. 

Q30. Night blindness is caused by : 
Ans. Vitamin A. 

Q31. Study of Eartquakes is known as: 
Ans. Seismology. 

Q32. The metal ion present in Vitamin B12 is: 
Ans. Cobalt. 

Q33. Blood group was discovered by: 
Ans. Landsteiner. 

Q34. The filament of electric bulb is made up of : 
Ans. Tungsten. 

Q35. The unit of measurement of Noise is : 
Ans. Decibel. 

Q36. What is the chemical name of baking Soda: 
Ans. Sodium Carbonate. 

Q37. First chief of Army Staff : 
Ans. General M. Rajendra Singh. 

Q38. What is the full form of NITI Aayog: 
Ans. National Institution For Transforming India. 

Q39. First woman speaker of Lok Sabha: 
Ans. Meira Kumar. 

Q40. Dal Lake is situated in which state: 
Ans. Srinagar (jammu and Kashmir) 

Q41. Hawa mahal is situated in: 
Ans. Jaipur (Rajasthan) 

Q42.Where is Chilka lake situated : 
Ans. Near Bhubaneshwar ( Odisha )

Q43. Chemical name of common salt is: 
Ans. Sodium Chloride. 

Q44. In galvanization iron is coated with: 
Ans. Zinc. 

Q45. Dry ice is the solid form of : 
Ans. Carbon dioxide. 

Q46.The gas liberated in the Bhopal gas tragedy was: 
Ans. Methyl isocyanate. 

Q47. Heavy water is also known as: 
Ans. Deuterium oxide. 

Q48. Entomology is the study of: 
Ans. Insects. 

Q49. How many watts in one Horse Power? 
Ans. 746 watt. 

Q50. Which metal is liquid at room temperature: 
Ans. Galium.

 Q51. Kanchenzunga National Park is located at : 
Ans. Sikkim. 

Q52. Which day is celebrated as National Sports Day ? 
Ans. 29 August. 

Q53. Name of the longest Railway Platform in India : 
Ans. Gorakhpur (Uttar Pradesh) 

Q54.Name of the longest day : 
Ans. 21 June. 

Q55. Which is the Shortest day ? 
Ans. 22 December. 

Q56. Which state is known as first organic state ? 
Ans. Sikkim

Q57. Fuse wire is made up of: 
Ans. Lead and Tin. 

Q58. Which planet of solar system is known as coldest planet? 
Ans. Neptune. 

Q59. Largest planet of solar system is : 
Ans. Jupiter. 

Q60. The first metal used by man was : 
Ans. Copper. 

Q61. For respiration in deep sea, divers use mixture of: 
Ans. Oxygen, Helium and Nitrogen. 

Q62. Haber process is used to produce: 
Ans. Ammonia. 

Q63. A device used for measuring depth of sea is called: 
Ans. Fathometer. 

Q64. Jaundice is a disease which affects: 
Ans. Liver. 

Q65.The largest bone in the human body is : 
Ans. Femur. 

Q66. What is the chemical formula of washing soda: 
Ans. Na2CO3. 

Q67. C.V Raman won Nobel Prize for which category: 
Ans. Physics. 

Q68. Which metal is Extracted from sea water: 
Ans. Magnesium. 

Q69. The first Indian selected for Indian Civil Service was: 
Ans. Satyendra Nath Tagore.

Q70. Who give the title of “ Sardar “ to Ballabh Bhai Patel ?
Ans. Mahatma Gandhi.

****    **                      ****

Post a comment

0 Comments