PUNJAB HISTORY GK


Punjab History Gk Questions:









Bhagat Singh :
          Birth date – 28 September, 1907
          Naujawan Bharat Sabha was founded by
          Bhagat Singh in 1926.
          Father Name – Sardar Kishan Singh.
          Mother Name –Vidyawati.
          Died – 23 March, 1931.

Maharaja Ranjit Singh :
           Birth date – 13 November , 1780.
           Birth place – Gujranwala ( in Pakistan)
           Also Known as ‘ Sher- E – Punjab ‘.
           Father Name – Sardar Maha Singh.
           Mother Name – Raj  Kaur.
           Died – 27 June, 1839 (Lahore, Pakistan)

Important History Questions :

Q1. What was the old Name of Punjab ?
Ans. Sapta Sindhu.

Q2. When was Jallianwala Incident takes place ?
Ans.  13 April, 1919 .

Q3. Who was the First Governor of Punjab ?
Ans. Chandulal Trivedi.

Q4. Who was the founder of Punjab ?
Ans. Banda Singh Bahadur .

Q5. Who was Kabir ‘s  Guru (Teacher) ?
Ans. Swami Ramanand.

Q6. Who was the most long lived Guru ?
Ans. Guru Amardas Ji.

Q7. The Name of Autobiography  of Guru Gobind Singh Ji ?
Ans. Bachitar natak.

Q8. Who Established Amritsar ?
Ans. Amritsar was founded in 1577 by Guru Ram Das Ji.

Q9. Who founded Anandpur Sahib ?
Ans. Anandpur Sahib was founded in June 1665 by the
         Ninth Sikh Guru , Guru Tegh Bahadur Ji.

Q10. Who  founded Khalsa Panth ?
Ans.  At Takht Kesgarh Sahib , the creation of the Khalsa
intiated by Guru Gobind Singh Ji.

Q11. Who was the president of the Ghadar Party ?
Ans. Baba Sohan Singh Bhakna.

Q12. When was Baba Sohan Singh Bhakna born ?
Ans. In 1870.

Q13. When was Kartar Singh sarabha born ?
Ans. Kartar Singh Sarabha born in 24 May, 1896 in
         Sarabha village of Ludhiana District.

Q14. Kartar singh sarabha Known for :
Ans. Most Active Member of Ghadar Party.

Q15. Kartar Singh Sarabha Father and Mother Name :
Ans. Father Name – Mangal Singh.
       Mother Name – Sahib Kaur.

Q16. Who introduced Langar System ?
Ans. Langar System started by first Sikh Guru, Guru Nanak
         Dev Ji.

Q17. When was Punjabi declared as a official language in Punjab ?
Ans. In 1966.

Q18. Which River is famous as the Backbone of Punjab ?
Ans. Sutlej.

Q19. When was the state of Punjab Established ?
Ans. 1 November 1966.

Q20. Who was the founder of Sikh Religion ?
Ans. Guru Nanak Dev Ji.
 

Post a comment

0 Comments