Current Affairs January 2021 in English Pdf - Study95

 Current Affairs January 2021 in English Pdf :

Hello Study95 Readers , we updated ' Current Affairs January 2021 in English Pdf 'for your exam.  Current Affairs 2021  , it will also boost your General Knowledge for your competitive examinations. You can read other Sets from below posts. you can give your  feedback in comment box. These Current GK Questions are important for every exam . Attempt Quiz of January 2021 Current Affairs. You can download pdf of these questions from below of the post. 

Current Affairs January 2021 in English

Current Affairs January 2021 in English Pdf :-

1) Which state has celebrated its foundation day on 24 January?
Ans. Uttar Pradesh

2) Who has launched the Union Budget Mobile App in January 2021?
Ans. Nirmala Sitharaman

3) Which state has celebrated its state day on 25 January ?
Ans. Himachal Pradesh

4) Which state government has made GPS and panic buttons mandatory in public passenger vehicles?
Ans. Chhattisgarh

5) Srishti Goswami became the one-day Chief Minister of which state?
Ans. Uttrakhand

6) Where is the foundation stone of Jallianwala Bagh Centenary Memorial Park laid?
Ans. Amritsar

7) Who has launched the new version of the Gallantry Awards portal?
Ans. Rajnath Singh

8) Who has become the most valuable company in the country on the basis of market capitalization?
Ans. TCS

9) Which state's police academy has become the best police academy in the country?
Ans. Rajasthan

10) Which state government has launched a pathology lab called Mini Hub?
Ans. Telangana

11) Which state's forest minister 'Rajiv Banerjee' has resigned?
Ans. West Bengal

12) In which state is the Gorewada Zoo renamed?
Ans. Maharashtra

13) Which state has launched a 'Karuna Abhiyan' to save birds?
Ans. Gujarat

14) Who has been appointed as the Managing Director of LIC?
Ans. Siddharth Mohanty

15) Who became the first person in India to receive COVID-19 vaccine?
Ans. Manish Kumar

16) Which state government has announced to develop Shivrajpur beach?
Ans. Gujarat

17) Which state government has decided to name the dragon fruit as Kamalam?
Ans. Gujarat

18) Which number of america is joebadan sworn in as president?
Ans. 46

19) Who has been appointed the president of Somnath Temple Trust?
Ans. Narendra Modi

20) Who has been awarded the 'Indian Personality of the Year' award?
Ans. Biswajit Chatterjee

21) Who has been elected as the President of the All India Chess Federation :
Ans. Sanjay Kapoor.

All India Chess Federation Established in 1951 AD


22) Which country has recently passed the Malala Yousafzai Scholarship Act ?
Ans. USA

Malala Yousafzai - She has been awarded the 2014 Nobel Peace Prize.


23) Which State or Union Territory has established the Tamil Academy to promote the language and culture of the state of Tamil Nadu ?
Ans. Delhi.

CM of delhi - Arvind Kejriwal
Lieutenant Governor of delhi - Anil baijal.


24) In January 2021 who has been sworn as the New chief justice of the Joint Court of Union territories of Jammu and Kashmir and ladakh ?
Ans. Pankaj Mittal.

lieutenant of Jammu and kashmir - Manoj Sinha.


25) Vilas Patl Andalkar has passed away , he was an MLA from which constituency ?
Ans. Karad ( Maharashtra )



26) Which state has recently announced to provide green tag to government offices :
Ans. Kerala.


27) JS Muralidhar has been appointed as the Chief Justice of which High Court ?
Ans. Odisha High Court.

CM of Odisha - Naveen Patnaik.  ( 14th CM of Odisha )

28) Where will the second edition of Khelo India Winter Games be held from February 2021 ?
Ans. Gulmarg , Baramulla ( J & K )


29) Who is the Author of the Book titled ' sutranivednachi Sutra-ek anbav ?
Ans. Dr Roopa Chari.

30) Hima Kohli was sworn in as the Chief Justice of which state ?
Ans. Telangana.


31) What is the theme of the Road Safety Week 2021 ?
Ans. Safe yourself to save your family.


32) Who launched the ' Single Window Clearance System ' in January 2021 ?
Ans. Amit Shah.


33) The Chief Minister of Which state launched Bindu Sagar Cleaning Project in January 2021 ?
Ans. Odisha.


34) When is the World Hindi Day celebrated ?
Ans. 10 January

35) World Hindi Day was first celebrated in 2006 by former Prime Minister Dr. Manmohan Singh.


36) Who has taken charge as the first additional director general (human rights) at the Army headquarters in New Delhi ?
Ans. Gautam Chauhan.

37) Who  has been elected the representative of BCCI in ICC Board ?
Ans. Jai Shah

38) Which country has topped the released 'Henley Passport Index' ?
Ans. Japan

39) Which state has decided to create a new Bagasra province in Amreli district?
Ans. Gujarat

40) The Delhi government announced the establishment of Konkani Academy, which is the official language of which state?
Ans. Goa

41) Which state's Chief Minister has launched free bus service for women and elderly under the Yatra Sarathi scheme? 

Ans. Assam

42) Who has been appointed the first Deputy General Secretary of All India Football Federation?
Ans. Abhishek Yadav

43) Who has launched the digital calendar and diary of the Government of India? Ans. Mr. Prakash Javadekar

44) In which state 'e filing portal' has been started? 

Ans. Punjab 

45) Which country's tennis player Dagmara Baskova has been banned for 12 years?

Ans. Slovakia 

46) Which Union Territory's Lieutenant Governor has launched 'Vigilant Citizen' mobile app? 

Ans. Jammu Kashmir 

47) Who wrote the novel 'Right under your nose'? 

Ans. R Giridharan 

Read More -

👉  IPL GK Questions

👉  Biology General Knowledge Questions

👉  List of Important Books released in 2020


48) Who became the first Chief Information Officer of the US Army? 

Ans. Dr. Raj Iyer

49) Who has been elected the new 'Deputy Chief of Army Staff' ?
Ans. Shantanu Dayal

50) Which state has announced to celebrate Desh Nayak Day ? 

Ans. West Bengal 

51) 'Pankaj Mithal' is sworn in as the Chief Justice of which High Court? 

Ans. Jammu Kashmir and Ladakh Highcourt

52) Which app has been launched for vaccination of Corona virus vaccine ? 

Ans. Cowin 


You can download pdf by pressing the download button.



You have to wait 15 seconds.

Download

Current Affairs January 2021  , Current Affairs January 2021 in English Pdf , Current Affairs Pdf in English. January 2021 Current Affairs.

Post a comment

0 Comments